Temel İşaret Dili Sertifika Programı Nedir?
Temel İşaret Dili genel tanımıyla işitme engelli insanlar tarafından kullanılmakta olan bir iletişim aracıdır. İşaret dilinin temel amacı, sözlü dilde olduğu gibi fikirleri, duyguları ve bilgileri iletmektir. Temel İşaret Dili Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu tarafından oluşturulmuş ve ülkemizde işaret dilinin standardize edilmesi amacıyla geliştirilmiştir.
Temel İşaret Dili, Türkçe sözcüklerin işaretlerle ifade edilmesi prensibine dayanır. İşaretler, ellerin ve kolların pozisyonu, hareketi, yönü ve ifade biçimleri gibi farklı özellikleri kullanarak oluşturulur. İşaretler, Türkçe dilindeki sözcüklerin anlamlarını tam olarak yansıtacak şekilde oluşturulur. Toplumsal hayatta eşit haklara sahip olunması açısından herkes tarafından öğrenilmesi oldukça önem taşımaktadır.
Temel İşaret Dili Eğitimi, işitme engeli olan bireylerle iletişim kurmak için kullanılan işaret dilinin, temel kavramlarının öğretmek amacıyla hazırlanmıştır. El işaretlerini, mimikleri ve vücut dilini içerir. Bu eğitimde, temel işaret dili yapıları, cümle yapısı, kelime dağarcığı ve dilbilgisi kuralları gibi konuları kapsar. Aynı zamanda işaret dili kültürü ve işitme engelli bireylerin yaşamları hakkında bilgi verilir.
Bu eğitim, işitme engelli bireylerle iletişim kurmak isteyen, aynı iş ortamını paylaşan vb. herkes için faydalıdır.
Sertifikası Ne İşe Yarar?
Temel İşaret Dili Sertifika Programı sonunda katılımcılar, işitme engellilerle iletişim kurmak için gerekli olan işaret dili becerilerini, işaret dili alfabeleri, sayılar, temel kelimeler ve cümleleri, beden dilinin ve mimiklerin de işaret dili ile birleştirileceğini, doğru bir şekilde anlaşılması ve iletişimin nasıl daha etkili hale getirilebileceğini öğrenebilirler.
Temel İşaret Dili Eğitimi ile ayrıca işitme engellilerle iletişim kurmanın yanı sıra, işitme engelli bireylerin yaşadıkları zorlukları anlama ve empati kurma becerilerini de geliştirilebilir.
Sertifika Programını tamamlamış ve sertifika sahibi olmuş kişiler, eğitim sonunda mesleki yeterliliklerini kazanmış olurlar ve kazandıkları bu yeterlilikle;
İşaret Dili Tercümanlığı, Öğretmenlik, Danışmanlık ve Rehberlik, Sağlık Hizmetleri, Sosyal Hizmetler, Eğitim, Medya ve Yayıncılık, Hukuk, Turizm ve Otelcilik gibi çeşitli sektörlerde istihdam imkânı da bulabilirler.
Nasıl Alınır?
Temel İşaret Dili Sertifika Programına,
Sağlık çalışanları,
Öğretmenler,
Terapistler,
Sosyal Hizmet Uzmanları,
Aile fertleri ve işitme engelli bireylerle çalışanlar,
Kariyer hedefini bu yönde planlayanlar, bu alana ilgi duyan, bu alanda bilgi edinmeye ve yetkinlik sahibi olmaya istekli katılımcılar sitemizde bulunan Temel İşaret Dili Sertifika Programına başvuru yaparak kaydolabilmektedirler. Sertifikalar üniversite onaylı olup e-devlet üzerinden sorgulanabilmektedir. Sertifika programını detaylı incelemek için buraya tıklayınız.